Logo centra
 
Centrum pro zvířata v nouzi - při ZOO v Ústí nad Labem
 
 
Pražský voříšek 2005

aneb

Malá reportáž z velké výstavy

Je sobota 14.5.2005, pro mnohé je to možná jen obyčejná sobota, jako všechny ostatní soboty, ale pro ústecký útulek je to výjimečný den. V Praze se koná již tradiční květnová výstava voříšků "Pražský voříšek" a na té přece nemůžeme chybět. Náš útulek letos reprezentují: ve třídě nízkonohých- Bigi, Erdík, Viky a Vilík, ve třídě vysokonohých- Boldie a Matěj a ve třídě veteránů náš maskot Bobinka. Všichni vstáváme časně ráno, bereme pejsky a vyrážíme na vlak. Cesta vlakem probíhá bez problémů, jen Matěj se trochu nudí a občas to dá najevo zaštěkáním. V Praze nás pak čeká cestování metrem, ale i to s našimi svěřenci zvládáme na jedničku. Psi cestují s přehledem a tváří se přitom jako rodilí Pražáci. Ze stanice metra Háje je to už jen kousek na kynologické cvičiště, kde se výstava opět odehrává. Nejlépe se má Bobča, kterou celou cestu nese na zádech v batohu p. Dobrovolná.

Na místo přicházíme mezi posledními, rychle proto projdeme přejímkou psů a veterinární kontrolou, rozhlížíme se po výstavě a hledáme si místo ve stínu. Honem ještě dát pejskům vodu, učesat kožíšky, upravit šátečky a můžeme jít do kruhu. Jako první nastoupí nízkonozí psi, za nás Bigi, Erdík, Vilík a Viky. Všichni čtyři se krásně předvádějí, za což si dostávají modrou stužku, čili známku výborná. Bigi a Erdík navíc postupují do užšího výběru. Z 30 psů jsou mezi 10 nejhezčími. To je veliký úspěch, i když se nepostupují až do finále. Další jsou na řadě veteráni, Bobinka nás statečně reprezentuje v silné konkurenci 11 jiných staroušků. I ona si zasluhuje známku výborná. Naše největší naděje se nyní upínají na Matěje a Boldieho, kteří se předvádějí ve třídě vysokonohých. Oba mají známku výborná, oba postupují do užšího výběru a Boldie postupuje až do finále.

Než proběhne finále, je čas na krásné předtančení se psem a doprovodné soutěže, jako je Šikula, Nejlépe upravený pes a Nejhezčí pár psů. Do soutěže o nejhezčí pár psů jsou přihlášeni i někteří útulkáři, kteří k sobě našli partnera. Ze všech vyvedených párů jsou vybrány 3 páry, mimo jiné i náš Erdík a jeho "parťák". Ti dva se nakonec stávají celkovými vítězi a tím pádem Nejhezčím párem voříšků pro rok 2005.

Ale teď už je na řadě finále. Do finále nám postoupil sice jen Boldie, ale o to více jsme zvědaví, jestli do Ústí povezeme šampióna. Boldie nakonec vítězí ve třídě vysokonohých psů. Titul "Pražský voříšek" si sice odnáší pejsek z třídy nízkonohých, který se stává zároveň vítězem celé výstavy, ale mít druhého nejhezčího voříška není vůbec žádná ostuda, ba naopak.

Teď už nás čeká cesta, jsme unavení ale šťastní a už se moc těšíme zase napřesrok v Praze na shledanou.

Na závěr několik fotografií:

Třída nízkonozí

Posuzování v kruhu

Užší výběr

Třída vysokonozí

Útulek v plné parádě

Vítězný pár

Boldie Vítěz třídy vysokonohých

Bobča na cestách


Eva Treschelová

 
Kontakt do útulku: utulek(zavináč)utulek-ul.cz
Kontakt na správce stránek: webmaster(zavináč)utulek-ul.cz
28. 03. 2024
18:01