Logo centra
 
Centrum pro zvířata v nouzi - při ZOO v Ústí nad Labem
 
 
Několik rad pro snazší výcvik štěněte (1. díl)

V sérii krátkých článků vám chceme nabídnout několik stručných informací pro případ, že jste si pořídili (nebo se chystáte pořídit) štěně a nyní byste z něj rádi vychovali bezproblémového společníka.

1. návyky a pravidla

  • Vyhradťe vašemu psovi klidný kout, kam jej poštete, když udělá nějakou hloupost.
  • Nikdy jej tam nesmíte pronásledovat. Samotný fakt, že jej tam vykážete, upevňuje vaši pozici.
  • Zakažte mu určitá místa jako je např. vaše oblíbené křeslo a hlavně ložnice. Váš pes musí vědět, že jsou to důležitá místa ve vašem životě. Tím mu zároveň dokážete své dominantní postavení.
  • Váš pes musí jíst po vás a nesmí loudit u stolu.
  • Navykněte štěně na to, že jej převáží, kartáčují a dotýkají se ho různí lidé. Seznamte jej s vašim autem, když stojí a pak jej vezměte na krátké projížďky. Neplísněte ho, když zvrací, možná trpí nevolností v jedoucím autě. Tento problém většinou mizí s věkem a nebo se dá ovlivnit léky.
 

Důležitá je především důslednost!

Když nevydržíte a občas pejskovi při jídle něco "dobrého" ze svého stolu dáte, neočekávejte, že příště bude v klidu čekat na svojí baštu - místo toho bude v lepším případě držet stráž u vašeho stolu a nechutně slintat. Odnaučit ho to potom, dá dost práce.

Podobně je to i s jinými "privilegii" jako je přístup do vaší postele, ložnice apod. Nebojte se, že vás za odepření podobných věcí bude mít pejsek méně rád. Uvědomte si, kdo má být ve vaší "smečce" vůdce ("alfa jedinec"), ten pak určuje pravidla a je psem respektován. Pokud na roli "vůdce smečky" rezignujete, převezme ji pes sám a to může vést k problémům.



(Částečně čerpáno z informačního letáku Intervet, s.r.o.)


 
Kontakt do útulku: utulek(zavináč)utulek-ul.cz
Kontakt na správce stránek: webmaster(zavináč)utulek-ul.cz
18. 04. 2024
03:18