Logo centra
 
Centrum pro zvířata v nouzi - při ZOO v Ústí nad Labem
 
 
Sbírka pro útulek

Uspořádat sbírku pro opuštěné psy se rozhodlo pět dívek (Míša Kašparová, Štěpánka Růžičková, Lucka Jančíková, Eliška Lešnerová a Bára Pečivová) z Gymnázia v Jateční ulici. Dvě z nich se také chodí starat o psy v útulku jako dobrovolné pečovatelky. Ve své škole uspořádaly mezi ostatními žáky i učiteli sbírku, kterou přišly předat za účasti redaktora školního časopisu TlachaPost (z Gymnázia Stavbařů) ve čtvrtek 3. dubna 2003 pracovníkům útulku.

Ptáme se tedy jedné ze studentek – Míši Kašparové:

TlachaPost: Co vás vedlo k tomu, že jste uspořádaly tuhle sbírku?
No, máme rády psy z útulku, tak jsme myslely, že by jim to třeba mohlo pomoct, aby měli víc potravy.

TlachaPost: Co bys nám řekla o té sbírce?
Ve škole jsme se domluvily s profesorkou na občanskou výchovu - ta nám to dovolila spolu se souhlasem ředitele. V pondělí a ve středu jsme rozhlásily v rozhlase, že ve středu, ve čtvrtek a v pátek jsou dny útulku a pak jsme obcházely lidi s tím, že se maj do kabinetu, k profesorce na občanskou výchovu, nebo nám do třídy nosit granule, konzervy a… no prostě věci pro psy. Pak jsme udělaly nástěnky u vchodu do školy - jako upoutávky - kde jsou i psi, které si mohou lidé osvojit a dnes jsme posílaly kasičku u nás ve třídě a chodili po kabinetech, ale možná že to uděláme i v jiných třídách, ale mám strach že se to setká spíš s negativním ohlasem.

TlachaPost: Jaká byla úspěšnost téhle akce?
no, vybraly jsme 450 kč a protože to bude pokračovat ještě zítra, tak se snad vybere ještě něco. Takže za těch 450 kč koupíme konzervy a vybraly jsme ještě nějaké granule.

TlachaPost: Plánujete ještě nějaké další akce do budoucna?
Jo, třeba za rok. My jsme to chtěly udělat na Vánoce, ale u nás ve škole je sbírka na bezdomovce, takže dvě sbírky najednou - to už by asi bylo moc, takže jsme to udělaly teď na jaře.

Zajímal nás také názor paní Libuše Dobrovolné, zaměstnankyně Městského útulku pro opuštěná zvířata.

TlachaPost: Myslíte, že tato akce byla úspěšná?
Akce určitě úspěšná byla. Ukázala, že jsou mezi žáky hodní lidé. Protože každý, kdo má v sobě trošku citu a přispěje na opuštěné pejsky, je hodný člověk. A o to víc je to cennější, že je to od mladých lidí.

TlachaPost: Doufáte, že se budou pořádat další podobné akce i v budoucnu?
Tyto akce probíhají hlavně v období Vánoc, kdy přicházejí jak děti ze základních škol, tak i ze středních škol a také živnostníci a dávají pejskům dárky. Ty dárky jsou opravdu hodnotné. Je to kvalitní krmení a konzervy a pejsci z toho mají krmení po převážnou část roku.

TlachaPost: Chtěla byste na někoho apelovat, třeba na nové sponzory?
Všech sponzorů je málo. Hlavně bych chtěla apelovat na lidi, aby si to, že si pořídí pejska, pořádně rozmysleli, protože to není zvířátko pořízené domů na měsíc, ale na deset až patnáct let a vyžaduje to pak také kus zodpovědné práce.

[Sowa,TlachaPost]


Další sbírku pro ústecký útulek uspořádaly mezi sebou děti ze 7. ZŠ a ze ZŠ E. Krásnohorské. Celková vybraná částka činí 1110,- Kč.

Za pejsky a kočičky v péči našeho útulku velice děkujeme!
pracovníci útulku


 
Kontakt do útulku: utulek(zavináč)utulek-ul.cz
Kontakt na správce stránek: webmaster(zavináč)utulek-ul.cz
29. 03. 2024
08:28