Logo centra
 
Centrum pro zvířata v nouzi - při ZOO v Ústí nad Labem
 
 
Vánoční dárek

Vánoční dárek

Konečně nadešel všemi tolik očekávaný Štědrý den. Ježíšek zazvonil na zvoneček a děti se nedočkavě rozeběhly ke stromečku. Čekala tam na ně hromada nejrůznějších dárečků. Rodiče jen tak po očku, ale s jistou mírou nervozity pokukovali po jednom balíčku, který se každou chvilku slabě otřásl. Konečně přišla řada i na něj. Holčička zůstala jen v úžasu stát, když se na ni z krabice vykutálela kulička plná chlupů. Pejsek se oklepal, šťastný, že už ho konečně vysvobodili z té hrozné tmavé krabice, ve které strávil takovou dobu úplně sám, a rozběhl se prozkoumávat své nové bydliště. To už ho ale zaregistroval i o dva roky starší bráška zprvu vykulené holčičky a mezi sourozenci se rozpoutala hádka o to, kdo bude pejska zrovna hladit a chovat, kdo ho půjde vyvenčit, kdo se o něj bude starat a kdože ho vlastně pod stromeček dostal.

V následujících dnech se děti předháněly v péči o nového člena rodiny a všemi možnými způsoby se snažily získat si jeho přízeň. Všechno se točilo jen a jen kolem malého štěněte a rodiče byli v tu chvíli šťastní, jaký pěkný dárek to svým ratolestem nadělili. Týden utekl jako voda a přišel silvestr. Rodiče už dlouhou dobu plánovali, že oslaví konec roku u svých přátel. O děti se postará babička, ale co se psem? Babička byla na psy alergická a odmítala si jakéhokoliv pustit do bytu. Co teď?

Skončilo to nakonec tak, že rodina zůstala doma. Pohádali se kvůli tomu s přáteli a na psa nikdo nemluvil, protože právě on byl přece oním „zlem“, kvůli kterému měli pokažený konec roku. Když pak odbila půlnoc a všude to jen práskalo a bouchalo, na malého Alíčka si nikdo ani nevzpomněl. Choulil se celý vyděšený v rohu koupelny a nebylo nikoho, kdo by ho byl utěšil.

Vánoční prázdniny skončily a děti musely zase zpátky do školy a dospělí do práce. Pejsek ale nebyl vůbec navyklý zůstávat někde samotný. Nebylo proto divu, že na rodinu čekalo doma vždy nějaké to menší překvapení. Jednou to byly loužičky po celém bytě, podruhé rozkousaný koberec a jindy si na něj zase stěžovali sousedi, že neustále kňučí a štěká. Ani děti se už o péči o něj nijak nepraly. Nejradši by byly, kdyby s ním nemusely chodit ven vůbec, natož pak ještě kvůli němu ráno vstávat.

Neuplynul ani měsíc od Vánoc a pejsek z rodiny zmizel. Rodiče si s tím příliš hlavu nedělali. Prostě s ním byly problémy, tak ho strčili do auta, odvezli za město a tam vysadili. Naštěstí ho našli slušní lidé, kteří ho celého prokřehlého odnesli do už tak přeplněného útulku.

Nechtěla jsem vám teď před Vánoci kazit náladu nějakým pesimisticky laděným článkem, spíš jen upozornit, že živé zvíře není vždy tím nejvhodnějším dárkem pod vánoční stromeček. No, a pokud byste se třeba náhodou rozhodli vykonat o svátcích nějaký ten dobrý skutek, v útulcích pro opuštěná zvířata vás určitě rádi přivítají. Dary v podobě krmiva, dek, koberců, vodítek, obojků a jakýchkoliv jiných doplňků pro psy jsou vítány! Pokud jste z Ústí nad Labem, najdete Městský útulek pro opuštěná zvířata v ulici V Lukách 21, to je pod vrtulníkovou základnou první pomoci na Bukově. Mají zde otevřeno každý den od 7 do 12 a od 13 do 18 hodin, a dokonce vám zde pejska půjčí k venčení. Přesnou dobu o vánočních svátcích si raději najděte na webových stránkách útulku www.utulek-ul.cz. Stejně jako další informace a aktuální nabídku pejsků k osvojení, to pro případ, že byste náhodou měli tu možnost pečovat o zvířátko natrvalo.

Duckie
Psáno pro TlachaPost, 12/2002


 
Kontakt do útulku: utulek(zavináč)utulek-ul.cz
Kontakt na správce stránek: webmaster(zavináč)utulek-ul.cz
28. 03. 2024
23:36