Logo centra
 
Centrum pro zvířata v nouzi - při ZOO v Ústí nad Labem
 
 
Útulek Fest '05

Článek o Útulek Festu ze školního časopisu TlachaPost (Gymnázium Stavbařů).

Ti bystřejší z vás si v pátek 17. června mohli v centru Ústí a blízkém okolí povšimnout mnoha lidí, kteří vypadali, jako by se chystali na nějakou anarchistickou demonstraci. Potkat člověka ve Steelkách, Gladiátorech a podobných těžkých botkách (opravdu těžkých, ty moje váží téměř dvě kila), ať už s okovanou špickou nebo bez ní, v křiváku (pro návštěvníky diskoték: kožené ocvočkované bundě) a s postaveným čírem (pro neznalé: "kohout") asi opravdu nebylo žádné velké umění. Ti ještě o něco bystřejší si také mohli všimnout všudypřítomných plakátků, které zvaly na Habrovické koupaliště na jeden teď už téměř tradiční festiválek. Útulek Fest. Že jste to slovní spojení už někdy slyšeli? Není se čemu divit, v posledních týdnech se nejčastěji používalo ve větách typu: "Jdeš na Útulek?" a nejen mezi příznivci punku, ale i v jiných kruzích. Takže pro ty, kteří to ještě nezaslechli, Útulek Fest je benefiční fest na podporu našeho (ústeckého) útulku.

Takže je to tady. V půl třetí jsme se nalodili na palubu autobusu číslo 15 a nechali se vláčet přes půlku Ústí k Habráku. U pokladny jsme inkasovali žluté náramky (bohužel nejdou sundat bez roztržení, takže ho budu nosit dokud se nerozpadne). Očekávaný začátek v 15.00 pochopitelně nevyšel, ale návštěvníci punkových koncertů jsou zvyklí čekat i hodinu, takže si myslím, že začátek v 15.15 bylo moc příjemné překvapení. Jako tradičně fest začal proslovem teplického hraběte Radima von Neuvirt. Jak sám řekl, mohl to moderovat třeba Vojta Kotek, Richard Krajčo, nebo třeba Leoš Mareš, ale je tu Radim, takže komu se to nelíbí… no, myslím, že přepsané proslovy hRvN by neprošly cenzurou, takže jen občas nastíním, čeho se mohly týkat.

Po asi pětiminutovém proslovu nastoupily na scénu (docela inteligentně zakrytou plachtami) tři děvčata. Byla nám představena jako holčičí YOUNGpunk Parkování také vzadu. Děčínsko-ústecký. Hm… Děvčata se očividně snažila, ale trému se jim zakrýt nepodařilo. Zahrály nám pěknej energickej punk, za který se rozhodně nemusely stydět a jejich čtvrtá písnička "Sámer" dokonale vyjádřila názor většiny přítomných na SuperStar. Soudě podle potlesku publika rozloženého na trávě před podiem. Ovšem to ještě nikdo nevěděl, že ta čtvrtá písnička je také poslední.. Asi jsme od děvčat čekali něco víc... Pak opět nastoupil hRvN s pokáráním autorů komiksů, protože parodují texty jen Michala Davida a přitom ten ***** Kotvald si to zaslouží taky. Po pár minutách hledání členů nastoupil Rebels Punk Made in hnusný Ústí u Labe. Jinak také Brajgl. To bylo asi 15.35 plus mínus (spíš plus než mínus). Docela ušlé, určitě by mohlo být i hůř… V průběhu jejich koncíku dva mladíci nejspíš nevydrželi úmorné dusno a využili blízkosti (podium stálo asi pět metrů od vody) vodní plochy. Třetí se nenamáhal se svlékáním, shodil jen boty (nebude plavat s koulí na noze) a do vody skočil i s řetězy (divila jsem se, že s tou zátěží vůbec vylezl na břeh). Protože pohybem se zahřejete nejlíp, jeden z těch svlečených zůstal téměř nahý a pogoval s dekou přes ramena.

Jak poznamenal hRvN, nebudeme rychle zdržovat, ale pomalu natahovat a na podium nastoupili Tryskáči. Jestliže jste četli plakátky, náš tryskopunk nebyl nikde uveden. Tryskáči zahráli sice totálně nasazení, ale totálně mimo plán. Přeci jen jim musím pochválit písničky Punk's not dead, jejíž pravdivost potvrdila pláž plná punkerů, a Tryskáči, které byly fakt super. Následoval další proslov hRvN tentokráte o kouření. Protože uznal, že provést autofelaci přes své břicho by bylo nemožné, hlasuje pro kouření nikotinové. Tento den chtěl dokonce vyhlásit dnem boje ZA kouření. Jak říká, jeho doktor vykouří 4 krabičky denně, a to mu má on a jeho lékárník pomoci přestat kouřit?

Okolo 16.40 všechny zaskočil náhlý deštík. Docela mi zkazil náladu, protože jsem musela odevzdat půjčenou krajtu královskou, aby se mohla schovat. Achjo... no, ale myslím, že některým z přítomných punkerů malá sprška aspoň trochu rozjasnila hlavu. Pak nastoupili FS jako comeback veselýho HC z Teplic, který v Ústí byli po dlouhých dvou letech. Docela pohodový, ale většina přítomných je neslyšela, protože při přeháňce se uchýlili ke stánkům s naším zlatým pramenem… Po FS nastoupila Houba místo slibovaných Leniwiec, kteří měli dorazit později. Náš pohoda punk-rock z Ústí pod Labem, ale své fanoušky rozhodně nezklamal a troufám si tvrdit, že na jejich super hity (strašně komerční slovo) pogovali snad všichni, kdo byť jen trochu mohli. No jo, snad nejznámější kapelka z UL a nejen v UL. Po nich, tedy přesněji okolo 19.10 nastoupili dlouho očekávaní Leniwiec. Ti nám předvedli svůj fitness punk s akordeonem. Zahráli všechny písničky, které nazpívali s Houbou, ale protože neumí česky, vše bylo pochopitelně v jejich rodné polštině. Nemyslím, že by to někomu vadilo, protože každý si stejně prozpěvoval tu českou verzi.

Po nich nastoupil Editor se svým údajne nadupaným crossoverem ze Slovenska. Nechyběl ani už známý "básník" z Teplic, který nám tentokrát svým tklivým hlasem odrecitoval báseň na oslavu Houby s příznačným názvem "Houba" a báseň s tematickým zaměřením na chemičku a jeho mrtvou kočičku. Po něm nastoupila Laura a její tygři, která do celkového rázu punkového festu zas tak nezapadla, ale nebyla sama. Následoval rockový Tygr Gang a pak slibovaný, ovšem ne tak očekávaný písničkář Pepa Nos. Přítomní už většinou polehávali před podiem a různě po areálu a sem tam se jen ozvalo něco na způsob: "My chceme pořádnej punk, nebo spát". Útulek konečně finišoval a jako další nastoupili Našrot (většina přítomných už na šrot byla), kteří nás potěšili pěkným teplickým HC. Někdo z přítomných se dokonce donutil i k pohybu. Pokud zrovna nespal. Na závěr přijeli legendární Houpací koně a… šlo se do hajan. Pro ty, co měli zájem, byli před areál přistaveny autobusy MHD v 1.25...

No, málem bych zapomněla, program nebyl jen o hudbě. Nechyběla Střelnice U Přeborníka a CD/Mc nEMAdEMA a když jste chtěli, mohli jste si vzít pejska z útulku, nebo pomoci týraným zvířátkům u stánku organizace Svoboda zvířat. Na letošním 4. ročníku jsme vypogovali 35000 korunek pro pejsky, návštěvnost byla přes 600 lidí (kolem 500 platících, zbytek hosté) a doufám, že příští rok se nás tam sejde mnohem víc, protože letošní účastníci festu napovídali něco o tom, že dál už to (bohužel) asi nebude čistě punková záležitost... Takže nezapomeňte - příště už to bude 5. ročník a pejsci v útulku něco jíst musí.

Friscy, psáno pro TlachaPost - školní časopis Gymnázia Stavbařů (tlachal.gym-ul.net)



 
Kontakt do útulku: utulek(zavináč)utulek-ul.cz
Kontakt na správce stránek: webmaster(zavináč)utulek-ul.cz
28. 03. 2024
19:02