Logo centra
 
Centrum pro zvířata v nouzi - při ZOO v Ústí nad Labem
 
 
Jeden malý velký projekt na českém Internetu

V měsících říjnu a listopadu roku 2001 začal vznikat jeden, zprvu malý, nenápadný projekt. Webové stránky útulku pro opuštěné psy a kočky v Ústí nad Labem, které programuje současný student Fakulty informatiky Masarykovy univerzity Vladimír Pečený. Aktualizací informací o psech a kočkách a o komunikaci s lidmi z útulku se stará Ondřej Černý, jeden z učitelů Gymnázia Stavbařů v Ústí nad Labem. V průběhu letošních letních prázdnin dostaly webové stránky nejen nový kabát, ale i svoje jméno - Flea. Co se za tímto názvem skrývá? Na tuto otázku si pojďme společně v tomto článku odpovědět.

Když dnes brouzdám po stránkách českého Internetu, narážím na různé, ať už více či méně zdařené, komerční projekty. Řada projektů, i když jsou různých kvalit a rozsahů toho, co nabízí, mají jedno společné: projekty musí jejich tvůrcům vydělat peníze. U každého z nich najdete skupinu autorů, kteří pobírají autorské honoráře, za cokoliv, co je na webu vydáno. Na stránkách na vás bliká spousta reklamních banerů. Pro koho jsou tyto stránky určeny? Odpověď je docela jednoduchá, pro širokou veřejnost, která stále více a více touží po informacích. Vedle těchto projektů se člověk může dostat i k projektům nekomerčním. Řada charitativních organizací, občanských sdružení nabízí uživatelům Internetu zajímavé informace, zpravidla regionálního charakteru. Dále tu máme stránky škol a dalších organizací, které se na Internetu čistě prezentují, dávají tak světu o sobě vědět. Máte pocit, že jsem vyčerpal všechny možnosti? Ba ne. Pak jsou zde totiž projekty, které svoji povahou jsou natolik ojedinělé, že si zaslouží (a to zcela právem) naši pozornost. A jedním z takových projektů je současná Flea.

Kdo je vlastně "klientem" těchto stránek? Ano, jsou to psi a kočky, resp. jejich potenciální majitelé. Tyto stránky mají především právě pomoci opuštěným zvířatům najít nové domovy. Vedle toho poskytují základní informace o chovu a péči domácích mazlíčků. Aby stránky nesklouzly na úroveň nudného katalogu zvířat, jsou doplněny řadou různých, pravidelně se obměňujících, anket, knihou návštěv, apod. Vše v decentním, a přitom promyšleně navrženém, designu. Stránky vytvořeny nezištně, bez jakéhokoliv nároku na finanční vyrovnání.

Na stránky ústeckého útulku jsem se poprvé podíval někdy v měsíci dubnu letošního roku, kdy stránky měly za půl roku své existence přibližně 1500 přístupů. Tehdy byly přístupné na adrese www.utulek-ul.euweb.cz. Zhruba o měsíc později začal Vladimír koketovat s myšlenkou, že celé stránky ústeckého útulku předělá. Přejde na jiné technologie, které umožní nejen snažší aktualizaci informací na webu, ale i rozšíří nabídku služeb, co mohou stránky nabídnout, zejména možnost zapojení dalších útulků pro opuštěná zvířata z celé České republiky. Začaly prázdniny a Vladimír se pustil do práce. Na svém počítači si založil pracovní adresář "Flea", v němž začal vytvářet postupně všechny skripty, připravoval testovací data do databáze a hotové stránky zde ladil. Jednou jsem se Vladimíra zeptal, proč zrovna pracovní adresář Flea? Odpověděl mi, že to anglicky znamená blecha a o pár dní později byla založena doména www.flea.cz. A tak vznikla Flea, jak ji dnes znáte.

Samozřejmě vznik nových stránek nebyl tak jednoduchý, jak by se mohlo na první pohled zdát. Každý programátor si tím někdy prošel, nebo teprve projde. Neprospané noci, hektolitry kávy, hodiny a hodiny proseděné u obrazovky počítače. Venku krásné letní počasí, chození na koupaliště, jízda na kole, dovolená v zahraničí, to vše obětováno pro budoucí dobro psů a koček. Stránky programovány s maximálním nasazením, nadšením a elánem. Vše řádně testováno, dolaďováno, aby stránky spatřily světlo světa ještě dříve, než začne nový školní rok. Ještě několik diskusí Vladimíra a Ondřeje nad úpravou stávajících informací a Flea je na světě. Když se na stránky útulku dívám dnes, vidím obrovský rozdíl a pokrok. A ten nespočívá jen v tom, že za posledního půl roku překročilo počítadlo hodnotu 5000. Stránky byly zpřehledněny, byly založeny nové rubriky, přibývají nové články. Pročítám knihu návštěv a vidím samé pozitivní reakce na novou podobu stránek. Jsem předsvědčený, že kdyby ony němé tváře, o kterých tyto stránky pojednávají, mohly mluvit, říkaly by totéž.

Co říci závěrem? Máme tu před očima jeden malý velký projekt na Českém Internetu. Malý pro to, že začal opravdu velmi nenápadně, nevtíravě;. Velký pro to, že je realizován nezištně a čeká ho rozšíření i na další útulky u nás. Přejme této malé blešce, ať se jí ten pořádný skok na celostátní úroveň podaří. Vladimír zaslouží opravdu velkou pochvalu a poděkování za to, co pro novou Fleu udělal. Dík samozřejmě patří i Ondřejovi, bez těch vlastních informací by ty webové stránky byly poloviční. A jak ten dík nejlépe vyjádřit? Já myslím, že není nic přesvědčivějšího, než upřímný pohled spokojeného a šťastného pejska, který právě našel svůj nový domov.

Jaromír Skřivan
5. října 2002



 
Kontakt do útulku: utulek(zavináč)utulek-ul.cz
Kontakt na správce stránek: webmaster(zavináč)utulek-ul.cz
17. 04. 2024
01:44